Att fotografera djur

Vi har två hundar i familjen och dessa har förstås fått agera modell ett antal gånger när jag har experimenterat med nya tekniker, kameror, o.s.v. Som fotograf har jag en del knep för att få bra bilder på djur, och här tänkte jag dela med mig av några!

När man ska ta en bra bild på ett djur ska man först och främst tänka på att gå ner på djurets nivå. Nu pratar jag om husdjur, som hundar och katter, och dessa är ju ofta närmare marken än vi människor är. Jag ska visa ett exempel på vilken skillnad nivån gör. När man står upp och tar kort på en hund får man det här resultatet.

hund1

Om man däremot hukar sig så att man kommer ner på hundens nivå kan bilden istället se ut på det här viset.

hund2

Man märker genast att den senare bilden bättre fångar hunden eftersom proportionerna blir bättre. Man ser hela hunden istället för bara ett huvud och ett par öron. Visst kan bilder som den övre också vara roliga och bra, men det gäller att bestämma sig för hur man vill visa upp hunden, om det ska vara en rolig bild eller fin bild.

För det andra måste man tänka på var man sätter fokus. Djur rör sig och det kan vara lite svårt, men man ska alltid försöka att fokusera på djurets öga/ögon. Man kan till exempel välja att ha ett djur i rörelse som är lite suddigt, men för att bilden ska bli bra måste något vara skarpt och då är det just ögat som ska vara skarpt. Man kan även få hela djuret skarpt trots att det är i rörelse, så även där gäller det att bestämma sig för vilken typ av bild man är ute efter.

Ibland vill man ha porträttbilder där man arrangerar en bild och ställer upp djuret, men de allra bästa bilderna brukar oftast bli de som visar djurets naturliga sida, exempelvis en katt som smyger eller klättrar i träd, eller en hund som leker med en boll. När djuret får vara precis så som det är kan man fånga väldigt fina ögonblick.

katt

Mitt sista tips för den här gången är att man ska tänka på bakgrunden. Om man exempelvis fotograferar en svart hund bör man inte ha en för mörk bakgrund, och vice versa. Ofta kan man hitta en bra bakgrund genom att vinkla eller höja/sänka kameran något. Då kan man välja om man vill ha marken, skogen, himlen eller vad man nu har att välja bland, samtidigt som man också tänker på de andra sakerna jag tipsade om och helt enkelt se vad som ser bäst ut. Och förstås bör man ta många bilder så att man sedan kan välja ut de bästa. Det är svårt att fotografera djur, men med dagens digitalkameror kan man ju ta hur många bilder som helst!

Leave a Reply