En ny kamera

Jag har alltid tyckt att stillbild slår film med hästlängder. Dels för att stillbilder är vackrare, men också för att man som fotograf måste anstränga sig mycket mer för att berätta något med bilden. I rörligt material kan man enkelt berätta och beskriva, men i en bild måste man få med det som ska skildras med ett enda knapptryck. Man måste berätta en historia på en sekund. Det är det som är tjusningen.

Jag har alltså inte filmat så mycket i mina dagar, men nu har jag faktiskt köpt en ny liten kamera som jag kommer att filma en hel del med. Den kan ta stillbilder också, vill jag bara tillägga. Det är en GoPro, den senaste modellen, och det fina med en sådan kamera är att den är så liten och smidig att man kan ha den i princip var som helst. Den är också vattentålig. Man kan till exempel sätta den på en kajak, och på så sätt få bilder på personen i kajaken in action, sådana som man aldrig skulle kunna tagit om man till exempel satt i en kajak bredvid och försökte dokumentera. Man kan alltså både filma och ta kort, och man kan också ta kort under tiden man filmar.

Dessutom kan man styra kameran från mobilen. Jag har inte riktigt förstått mig på hur långt avstånd det fungerar på och så, men när jag sitter hemma kan jag ställa kameran i ett rum och se bilden på min telefon i ett annat rum. Nästan som en övervakningskamera. Det kan ju till exempel användas om man vill komma riktigt nära vilda djur. Då kan man ställa ut kameran bredvid ett lockbete eller på en plats där djuren ofta vistas, och sedan sätta sig i ett gömställe och se på mobilskärmen när de dyker upp och då filma eller ta bilder. Kvaliteten på film och bild är också väldigt bra.

Den här lilla kameran kommer att få följa med på många äventyr. Jag kommer förstås inte att lägga mina gamla trotjänare på hyllan för det, men det kommer absolut att bli ett bra komplement!

Leave a Reply