Våga lek med rekvisita

Jag tycker att man ska utforska olika delar av fotograferandets värld. Även om man kanske föredrar en viss stil eller typ av fotografier så är det alltid bra att lära sig nya saker. Gillar man till exempel studiofotografering med uppställda bilder och avancerad ljussättning så kan det vara bra att ta med sig kameran (och inget annat) ut och ta lite spontana bilder också. Att fokusera på att fånga ett ögonblick istället för på att ljuset ska vara perfekt och att försöka se världen som den är. Och vice versa förstås. Den som aldrig har satt sin fot i en studio kan få ut mycket av att prova sig fram där.

När det gäller just uppställda bilder, vare sig det är i en studio eller någon annanstans, så tycker jag att man ska våga ta ut svängarna med rekvisita. Man lär sig mycket av att arbeta med olika typer av föremål. Vad händer till exempel om man slänger upp fjädrar i luften, hur fångas de på bild, och hur blir det om man sätter en gasmask på modellen så att hen inte kan visa några känslor eller ansiktsuttryck.

När jag tar sådana typer av bilder tycker jag att det är väldigt roligt att klä ut mina modeller eftersom de ofta vågar ta ut svängarna lite mer då. Min fru köpte löshår för ett tag sedan som hon råkade förstöra med en locktång. Det var syntetisk löshår som inte tål värme, och det blev hon inte så glad över, men jag blev glad eftersom jag använde det förstörda löshåret till en bild där min modell skulle likna en trasdocka (och jag köpte nytt löshår härifrån av äkta kvalitet till min fru så hon blev också glad sedan). Det gäller att använda sin fantasi. Det som är skräp för den ene kan bli fantastiskt bra rekvisita åt den andre!

Leave a Reply